Υγεία και ιδανικό βάρος: Πως τα πετυχαίνουμε;

Η διαχείριση του βάρους αποτελεί τροχοπέδη για τους περισσότερους ανθρώπους στην εποχή μας. Η ζωή μας είναι κυρίως καθιστική, με αποτέλεσμα να μην δαπανάμε ενέργεια σε καθημερινές δραστηριότητες. Από την άλλη, το φαγητό αποτελεί μια τελετουργία που μας δίνει ευχαρίστηση, με αποτέλεσμα να επιδιώκουμε τη συχνή κατανάλωση τροφής, πολλές φορές σε μεγάλες ποσότητες ή τροφής φτωχής σε θρεπτικά συστατικά.

Είναι εύκολο να δημιουργηθεί δυσκολία στη διαχείριση του βάρους, καθώς από μεριά της «ζυγαριάς» είναι η υγεία μας, το καλλίγραμμο και υγιές κορμί, και από την άλλη είναι η κατανάλωση τροφής, η οποία, πέρα από την επιβίωση, μας προσφέρει και ευχαρίστηση. Και, παρόλο που ζούμε σε μια εποχή αφθονίας, όπου δεν υπάρχει περιορισμός στα τρόφιμα και την επιλογή τους, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού εμφανίζει ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Οι παράγοντες που οφείλουμε να ρυθμίσουμε όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος ή, έστω, να συντηρούμε ένα φυσιολογικό βάρος είναι η διατροφή, η άσκηση και η σωστή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.

Έτσι, θα είμαστε κατάλληλα εφοδιασμένοι, ώστε να λειτουργεί το ανοσοποιητικό και το ενδοκρινικό μας σύστημα, και να έχουμε ένα λαμπερό δέρμα. Το βάρος ρυθμίζεται κατά 70% από τη διατροφή και κατά 30% από την άσκηση. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει πως όσο και να γυμναστούμε, αν δεν προσέχουμε τι τρώμε, το σώμα μας δεν θα είναι σε θέση να διατηρεί ένα φυσιολογικό βάρος.

Η ρύθμιση του βάρους σχετίζεται άμεσα με την κατανάλωση τροφής. Αν λαμβάνουμε μεγαλύτερες ποσότητες (επομένως περισσότερες θερμίδες) από όσες δαπανούμε, τότε το σώμα θα αποθηκεύει την περίσσεια ως λίπος, με αποτέλεσμα την αύξηση βάρους. Αν καταναλώνουμε λιγότερες από όσες ξοδεύουμε, τότε το σώμα θα χρησιμοποιεί ενέργεια από τα αποθέματα, δηλαδή από το λίπος του σώματος, προκειμένου να πραγματοποιήσει τις λειτουργίες του. Έτσι θα μειώνεται το βάρος.

Ως εδώ είναι πολύ απλό, τα ερωτήματα όμως, είναι: Πόσο λιγότερο να φάμε; Τι τρόφιμα πρέπει να καταναλώνουμε για να είμαστε υγιείς; Πώς μπορούμε, ενώ είμαστε όλη μέρα εκτός σπιτιού, να εργαζόμαστε, αλλά να τρώμε υγιεινά; Είναι το ίδιο αν οι θερμίδες προέρχονται από γλυκά, από λαχανικά, από φρούτα ή από οποιοδήποτε τρόφιμο;

Εξατομικευμένη προσέγγιση

Αν, λοιπόν, κάποιος έχει έντονη σωματική δραστηριότητα, γυμνάζεται και η δουλειά του επίσης απαιτεί ενέργεια, έχει αυξημένες ανάγκες σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αμινοξέα. Τότε, μπορεί να καταναλώσει μεγαλύτερες μερίδες φαγητού, σε συνδυασμό με τη βοήθεια βιταμινών όπως η C και E, που έχουν αντιοξειδωτική δράση, ή κάποια αμινοξέα που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία επιθηλιακών κυττάρων και την ανάπλαση του μυϊκού ιστού.

Αν κάποιος έχει έντονη εγκεφαλική λειτουργία ή θέλει να ενισχύσει την καρδιαγγειακή λειτουργία, τότε σίγουρα πρέπει να καταναλώνει τρόφιμα πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα, αλλά σε τέτοια ποσότητα, που να διατηρεί το βάρος στα επιθυμητά επίπεδα. Όταν, όμως, λόγω της καθημερινότητας, δεν είναι εύκολο να υπάρχει συστηματικά η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε Ω3, τότε η χρήση ενός συμπληρώματος Ω3 ή μουρουνέλαιου μπορεί να βοηθήσει, σχολιάζει η ειδικός.

Αν κάποιος θέλει να τρώει γλυκά και fast food, υπάρχει περίπτωση να διατηρεί το βάρος σταθερό τρώγοντας πολύ μικρές ποσότητες. Αλλά, σίγουρα, έτσι θα εμφανίσει έλλειψη σε βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά, και θα πρέπει να φροντίζει για την πρόσληψή τους μέσω ενός πολυβιταμινούχου συμπληρώματος. Επομένως, έχει μεγάλη σημασία από πού προέρχονται οι θερμίδες μας. Όλα είναι θέμα θέλησης!

 

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency