Πως να διαλέξουμε το σωστό αντηλιακό.

Από την άνοιξη, οπότε η διάρκεια της ημέρας σταδιακά αυξάνεται, αρχίζουμε να δίνουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στην αντηλιακή προστασία – τη δική μας και των αγαπημένων μας. Τώρα βρισκόμαστε ήδη στο καλοκαίρι και το αντηλιακό πρέπει να είναι ο «σταθερός μας σύντροφος» στις βόλτες, στις εκδρομές και στις εξορμήσεις μας στην παραλία ή…στο βουνό.

Ο ήλιος έχει ευεργετικές επιδράσεις τόσο στη διάθεσή μας όσο και στην υγεία μας. Αφ’ ενός οι ηλιόλουστες ημέρες αποτελούν ένα σημαντικό κίνητρο για «δράση» και διασκέδαση εκτός σπιτιού. Αφ’ ετέρου, ο ήλιος συμβάλλει στη σύνθεση της πολύτιμης βιταμίνης D.

Ωστόσο, η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να έχει και βλαβερές συνέπειες στην υγεία του δέρματός μας. Προκειμένου να προφυλασσόμαστε από τις συνέπειες αυτές, συνιστάται να αποφεύγουμε τον ήλιο τις ώρες της έντονης ηλιοφάνειας, από τις 11 το πρωί μέχρι και τις 4 το μεσημέρι, και να φοράμε ρούχα που μας προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία, καθώς και καπέλο. Είναι εξίσου σημαντικό, βεβαίως, να επιλέγουμε και με πολλή προσοχή την ιδανική, για εμάς και τους αγαπημένους μας, αντηλιακή προστασία.

  • Τι πρέπει να προσέχουμε γενικά όταν αγοράζουμε αντηλιακά

Καλό είναι, πριν την αγορά αντηλιακού προϊόντος, να έχουμε υπόψη τα ακόλουθα:

-Επιλέγουμε αδιάβροχο αντηλιακό. Ο όρος «αδιάβροχο αντηλιακό» σημαίνει πως ο δείκτης προστασίας του αντηλιακού μας διατηρείται μέχρι 40 λεπτά στο νερό. Αυτό συνεπάγεται πως θα πρέπει να εφαρμόζεται εκ νέου στην περίπτωση που η επαφή μας με το νερό διαρκεί περισσότερο.

-Επιλέγουμε αντηλιακό με κάλυψη ευρέος φάσματος. Υπάρχουν δύο ειδών ακτίνες 

UV, οι οποίες μπορούν να βλάψουν το δέρμα μας, οι UVA και οι UVB. Οι ακτίνες UVA ευθύνονται για πρόωρη γήρανση, ρυτίδες και πανάδες. Οι ακτίνες UVB προκαλούν εγκαύματα στο δέρμα μας. Τα αντηλιακά ευρέος φάσματος μας προστατεύουν και από τα δύο είδη.

-Προσέχουμε τη σύσταση του αντηλιακού. Ορισμένα αντηλιακά προϊόντα συνδυάζονται με εντομοαπωθητικά ή, σε άλλες περιπτώσεις, ορισμένα καλλυντικά, όπως οι ενυδατικές κρέμες και προϊόντα μακιγιάζ, προσφέρουν και αντηλιακή προστασία. Οι συνδυασμοί αυτοί είναι πρακτικοί, ωστόσο δεν μας επιτρέπουν να επαναλαμβάνουμε σε «γενναιόδωρες» ποσότητες την εφαρμογή αντηλιακού στο δέρμα μας.

Δείκτης προστασίας SPF

Είναι ένας δείκτης ο οποίος μετρά πόσο καλά μας προστατεύει ένα αντηλιακό έναντι των ακτίνων UVB. Οι κατασκευαστές εκτιμούν τον δείκτη SPF με βάση το πόσος χρόνος χρειάζεται προκειμένου να «θεραπευτεί» με το αντηλιακό το δέρμα που έχει εγκαύματα εξαιτίας του ήλιου, σε σύγκριση με το δέρμα χωρίς αντηλιακό.

  • Επιλογή αντηλιακού με κριτήριο την ηλικία και τον τύπο δέρματος

Εκτός από δροσερά ρούχα, καπέλο και αποφυγή άμεσης έκθεσης στον ήλιο τις ώρες μεταξύ 11 το πρωί και 3 το μεσημέρι, τα αντηλιακά πρέπει να «προσαρμόζονται» στην ηλικία μας και τον τύπο της επιδερμίδας μας. Αναλυτικότερα:

-0-5 ετών: Για την ηλιακή αυτή ομάδα, συνιστώνται εξειδικευμένα αντηλιακά με δείκτη προστασίας SPF τουλάχιστον 50. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε, επίσης, ότι πρέπει να αποφεύγουμε την εφαρμογή αντηλιακών σε βρέφη κάτω των 6 μηνών, καθώς τα χημικά συστατικά τους μπορούν δυνητικά να είναι περισσότερο επιβλαβή για αυτά.

-6-10 ετών: Αντηλιακά με δείκτη προστασίας SPF 30-50 είναι ιδανικά για παιδιά αυτής της ηλικίας.

-11-17: Οι ειδικοί για τα τους εφήβους συνιστούν αντηλιακά με SPF 30.

-18+: Για τους ενήλικες παίζει σημαντικό ρόλο κυρίως ο τύπος του δέρματος.

  • «Ανοιχτό» λευκό δέρμα: προτείνεται αντηλιακό με SPF 50+.
  • Ελαφρώς λευκό δέρμα: ένα αντηλιακό με SPF 30-50 είναι ιδανικό.
  • Σκούρο λευκό δέρμα: συνιστάται δείκτης προστασίας SPF 30.
  • Ελαφρώς σκούρο δέρμα: ένα αντηλιακό με SPF 15-30 αρκεί.
  • Σκούρο δέρμα: προτείνεται η χρήση αντηλιακού με SPF 15.

Επιπλέον, μπορούμε να λάβουμε υπόψη μας και τα ακόλουθα:

-Αντηλιακή κρέμα: Εάν η επιδερμίδα μας είναι ξηρή, είναι προτιμότερο να επιλέξουμε αντηλιακή κρέμα, ιδίως για την περιοχή του προσώπου.

-Αντηλιακή λοσιόν. Οι λοσιόν προσφέρονται για εφαρμογή σε μεγαλύτερης έκτασης περιοχές του σώματος και είναι λιγότερο λιπαρές από τις κρέμες.

-Αντηλιακό τζελ. Το τζελ έχει καλύτερα αποτελέσματα σε τριχωτές περιοχές του σώματος, όπως στο στέρνο των ανδρών, ή σε λιπαρές επιδερμίδες.

-Αντηλιακά στικ. Τα αντηλιακά στικ είναι ιδανικά για εφαρμογή γύρω από τα μάτια.

-Αντηλιακά σπρέι. Τα σπρέι είναι εύκολα στη χρήση και κυρίως στα παιδιά. Απλώς, προσέχουμε τη φορά με την οποία ψεκάζουμε, ώστε να αποφύγουμε την επαφή με τα μάτια τους.

 ΒΡΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΤΗΛΙΑΚΑ ΣΤΟ LIVY.GR

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency