Πως μπορώ να απαλλαγώ από τα μαύρα στίγματα

Tα μαύρα στίγματα θεωρούνται από πολλούς μία από τις πιο δύσκολες δερματικές ατέλειες. Καλό θα ήταν όμως προτού βρούμε τρόπους να απαλλαγούμε από αυτά, να μάθουμε πρώτα τι πραγματικά είναι. «Τα μαύρα στίγματα είναι ένα οξειδωμένο μείγμα σμήγματος και νεκρών κυττάρων που παγιδεύεται στους πόρους του δέρματος» εξηγεί η Rachel Nazarian, δερματολόγος του Schweiger Dermatology Group στη Νέα Υόρκη.

«Τα μαύρα στίγματα μπορεί να εμφανιστούν σε κάθε τύπο επιδερμίδας, αλλά σίγουρα προτιμούν πιο πολύ τις λιπαρές. Συγκεκριμένα, προτιμούν την περιοχή γύρω από τη μύτη, γιατί εκεί υπάρχει υψηλή συγκέντρωση σμηγματογόνων αδένων, που σημαίνει περισσότερη λιπαρότητα και υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης φραγμένων πόρων», σύμφωνα με την Marnie B. Nussbaum, MD, δερματολόγο ιατρικής, καλλυντικών και λέιζερ με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Ήπιος καθαρισμός

Είναι πολύ σημαντικό να πλένετε με ένα ήπιο καθαριστικό πρωί και βράδυ το πρόσωπό σας πριν εφαρμόσετε την ενυδατική σας κρέμα. Δύο φορές την ημέρα είναι αρκετές. Ο πιο συχνός καθαρισμός μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και ερυθρότητα.

Απολέπιση

Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι η απολέπιση δεν βοηθά ιδιαίτερα την ακνεϊκή επιδερμίδα. Αυτό πράγματι ισχύει για τη φλεγμονώδη ακμή, καθώς μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα και ερεθισμό. Ωστόσο, για τα μαύρα στίγματα δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Η τακτική απολέπιση βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων τα οποία οδηγούν στη δημιουργία φραγμένων πόρων.

Κατάλληλα προϊόντα

Καλό είναι να αποφεύγετε τα «βαριά προϊόντα» γιατί φράζουν τους πόρους και μεγεθύνουν το πρόβλημα. Προτιμήστε αυτά που περιέχουν σαλικυλικό οξύ που βοηθά στη διάσπαση της λιπαρότητας στους πόρους. Επίσης, οι βιταμίνες C και Ε είναι δύο συστατικά που καταπολεμούν δραστικά την εμφάνιση μαύρων στιγμάτων.

Ρετινόλη

Η ρετινόλη είναι ένα συστατικό που βοηθάει στην αντιμετώπιση των μαύρων στιγμάτων και συμβάλλει στη λείανση της επιδερμίδας. Συγκεκριμένα, είναι η ενεργή μορφή της βιταμίνης Α και στα καλλυντικά εμφανίζεται με τη μορφή των ρετινοειδών. Η χρήση της μπορεί να μειώσει τις κηλίδες, τις λεπτές γραμμές και τους μεγάλους πόρους με αποτέλεσμα το δέρμα να αποκτά ομοιομορφία και απαλότητα. Επίσης, κάποια είδη ρετινοειδών είναι ιδανικά για όσους έχουν ακνεϊκή επιδερμίδα, καθώς μπορεί να εξουδετερώσει τα ενοχλητικά σπυράκια και τα σημάδια από παλαιότερη ακμή.

Μάσκες αργίλου

«Οι μάσκες αργίλου βοηθούν στην απομάκρυνση λιπαρότητας και τοξινών από το δέρμα κάτι που συμβάλλει στην αντιμετώπιση των πόρων», σύμφωνα με την δερματολόγο Britt Kimmins. Οι μάσκες αργίλου θεωρούνται συχνά must-have προϊόν για το λιπαρό δέρμα, καθώς περιέχουν θείο, ένα δραστικό συστατικό που απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα.

Στην περίπτωση που τα μαύρα στίγματα επιμένουν μπορείτε να επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας για να χημικό peeling το οποίο μπορεί να αφαιρέσει αποτελεσματικά τα μαύρα στίγματα αποβάλλοντας τα νεκρά κύτταρα που συμβάλλουν στο σχηματισμό τους. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση ενός χημικού διαλύματος που εφαρμόζεται πάνω στο δέρμα απολεπίζοντάς το σιγά σιγά με αποτέλεσμα να αφαιρούνται τα μαύρα στίγματα και τα νεκρά κύτταρα. Με αυτό τον τρόπο η επιδερμίδα αναπλάθεται και αποκτά τη χαμένη της λάμψη.

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency