Πως κόβουμε την πάνα στο παιδί μας;

Το «κόψιμο» της πάνας συνήθως γίνεται σε ηλικία 2 με 2,5 χρονών αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα παιδιά που την κόβουν πριν τα 2 ή μετά τα 2,5 υπάρχει κάτι μη φυσιολογικό. Άραγε για το δικό σας αγγελούδι έφτασε η ώρα της λεκάνης; Ό,τι πουν τα σημάδια!

ΣΗΜΑΔΙ 1: ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΡΑΒΑΕΙ ΤΗΝ ΠΑΝΑ, Η ΠΑΝΑ «ΔΕΝ ΤΡΑΒΑΕΙ ΑΛΛΟ»

Όσο πιο πολύ πλησιάζει η ώρα να περάσει το παιδί στο στάδιο της τουαλέτας, τόσο πιο πολύ δείχνει τη δυσφορία του απέναντι τη λερωμένη του πάνα:

  • Προσπαθεί να ανοίξει τα λαστιχάκια της
  • Την τραβάει, επιχειρεί να τη βγάλει μόνο του
  • Γκρινιάζει για να την αλλάξει γρήγορα.

Αν το παιδί σας αντιδρά έτσι, μάλλον στη λίστα του σούπερ μάρκετ δεν θα ξαναγράψετε «πάνες».

ΣΗΜΑΔΙ 2: ΣΑΝ ΒΡΕΓΜΕΝΗ ΓΑΤΑ

Όχι, το παιδί σας δεν έτρεξε να κρυφτεί πίσω απ’ τον καναπέ για να παίξει κρυφτό αλλά μάλλον για να το παίξει… «αθώος». Όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, αποκτούν συνείδηση του «σωστού» και του «λάθους». Κι έτσι αν κατά λάθος λερώσουν την πάνα τους σε λίγο πιο μεγάλη ηλικία, απ’ την ντροπή τους θέλουν να γίνουν αόρατα!

ΣΗΜΑΔΙ 3: «Ο ΜΠΑΜΠΑΣ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΦΟΡΑΕΙ ΠΑΝΑ;»

Ποιο παιδί δεν μιμείται τους γονείς του; Ναι, ακόμα και στο θέμα της τουαλέτας. Αυτή η περιέργεια είναι φυσιολογική και δείχνει πως είναι το παιδί είναι έτοιμο να αντιγράψει τη «συνήθεια της λεκάνης». Γι’ αυτό, αν δείτε έναν μικρό εξερευνητή πίσω σας την ώρα που μπαίνετε στο μπάνιο, μην τον αφήσετε να φύγει: εξηγήστε του τι είναι η λεκάνη και πώς λειτουργεί και την επόμενη φορά θα κοπιάρει μια χαρά την παλιά για εσάς και νέα για εκείνο συνήθεια.

ΣΗΜΑΔΙ 4: ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΣΕ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΣΤΑΛΑ

«Τόση ώρα βόλτα στο πάρκο και η πάνα oλόστεγνη;» Mάλλον το αγγελούδι σας έχει αρχίσει να αποκτά ως ένα βαθμό τον έλεγχο της κύστης του και άρα μάλλον πλησιάζετε στον πολυπόθητο αποχαιρετισμό.

ΣΗΜΑΔΙ 5: «ΜΑΜΑ, ΘΕΛΩ ΤΣΙΣΑ»

Τώρα πια που έχετε εμπειρία, δεν είναι δα και Πυρηνική Φυσική να καταλάβετε πότε βράχηκε η πάνα. Δεν θα ήταν όμως ακόμα πιο εύκολο να το μαθαίνατε διά στόματος του ίδιου παιδιού, πριν «γίνει η ζημιά»; Αν το μικρό σας άρχισε να ανακοινώνει τη βιολογική του ανάγκη έγκαιρα, τότε μάλλον είστε σε καλό δρόμο προς την τουαλέτα.

ΣΗΜΑΔΙ 6: ΞΥΠΝΗΣΕ Η ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ

Αν η μεσημεριανή σιέστα ή ακόμα καλύτερα ολόκληρη η νύχτα κύλησε χωρίς να κυλήσει ούτε στάλα στην πάνα, έχετε έναν ακόμα καλό οιωνό. Φαίνεται πως το παιδί σας ελέγχει πολύ καλά την κύστη του τώρα πια και έτοιμο για το μεγάλο βήμα.

Τσεκάρετε τα σημάδια αλλά προσοχή! Ούτε στρες, ούτε ανησυχία, ούτε πίεση, χρειάζεται.

Θα ’ρθει η ώρα για την τουαλέτα όταν είναι να ’ρθει. Ξέρετε κανέναν ενήλικα να κυκλοφορεί ακόμα με την πάνα;

 

 

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency