Πως θα αποφύγουμε τις δερματικές παθήσεις λόγω μάσκας.

Καθώς διανύουμε αυτή τη νέα πραγματικότητα αρχίζουμε σιγά σιγά να προσαρμοζόμαστε στις νέες συνήθειες που έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας.

Σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών, προκειμένου να επιβραδύνουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού Covid-19, θα πρέπει όλοι να φοράμε μάσκα προσώπου στις περιπτώσεις που βρισκόμαστε εκτός σπιτιού.

Φορώντας μια υφασμάτινη μάσκα στις καθημερινές μας εξόδους, πολλές φορές ανακαλύπτουμε ότι αν και μας κρατάει ασφαλείς, ωστόσο μπορεί να προκαλέσει και ανεπιθύμητους ερεθισμούς στο δέρμα μας.

Οι δερματολόγοι μας προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε τριβή υφάσματος στο δέρμα μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό. Επιπλέον, η λιπαρότητα, ο ιδρώτας, οι ρύποι και το μακιγιάζ μπορούν να συσσωρευτούν κάτω από το ύφασμα οδηγώντας σε εξανθήματα ή ακόμη και σε έξαρση ακμής, ειδικά σε περιοχές όπου η μάσκα έρχεται σε άμεση επαφή με την επιδερμίδα.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, όπως είναι αυτές των ιατρών και νοσηλευτών που φορούν μάσκες προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού για πολλές ώρες, το δέρμα μπορεί να αρχίσει να σπάει και να εμφανιστούν σοβαροί μώλωπες, λόγω της συνεχούς τριβής.

Πέρα από τη μάσκα που δημιουργεί ερεθισμό του δέρματος, μην ξεχνάμε και το γεγονός ότι κάτω από τη μάσκα παγιδεύεται η δική μας αναπνοή κι έτσι δημιουργείται ένα ζεστό, υγρό περιβάλλον. Αυτή η υγρασία μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω ευαισθησία και ερεθισμούς.

Φυσικά μια δερματική ενόχληση θεωρείται μικρής σημασίας μπροστά στο γεγονός ότι κρατάμε τον εαυτό μας ασφαλή. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να διατηρήσουμε και το δέρμα μας προστατευμένο.

Δώστε προσοχή στο ύφασμα της μάσκας σας

Είτε κάνετε μια DIY μάσκα-μπαντάνα είτε αγοράσετε μια από το εμπόριο, το ύφασμα που θα επιλέξετε έχει μεγάλη σημασία. Οι ειδικοί προτείνουν να αποφεύγετε τα συνθετικά υφάσματα και να διαλέγετε κάτι μαλακό και φυσικό, όπως το βαμβάκι.

Αποφύγετε το makeup για ένα διάστημα

Εάν μπορείτε, μια καλή ιδέα είναι να μην φοράτε makeup, έτσι ώστε όταν φοράτε τη μάσκα να αφήνετε το δέρμα σας να αναπνέει. Η μάσκα είναι πιθανό να αφαιρέσει το makeup, καθώς τρίβεται στο δέρμα σας κι αυτό με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω απόφραξη των πόρων του δέρματος.

Αποφύγετε τυχόν ισχυρά καθαριστικά ή απολεπιστικά προϊόντα

Ίσως μερικοί να μπείτε στον πειρασμό να εφαρμόσετε στην περιοχή του πηγουνιού σας ισχυρά προϊόντα για να εξασφαλίσετε μια πιο ενισχυμένη αντιμικροβιακή προστασία. Τα σκληρά και ισχυρά καθαριστικά προσώπου μπορούν να διαταράξουν το εξωτερικό στρώμα του δέρματος οδηγώντας σε ξηρότητα και τότε η χρήση μιας  μάσκας προσώπου είναι πιο πιθανό να δημιουργήσει κάποιο ερεθισμό.

Οι κρέμες με ρετινόλη έχουν απολεπιστική δράση και αποτελούν βασικό συστατικό για τη φροντίδα του δέρματος κατά της γήρανσης και της ακμής. Ωστόσο, συνιστάται να μην τις χρησιμοποιείτε αυτήν την περίοδο, καθώς μπορεί να κάνουν το δέρμα πιο επιρρεπές στους ερεθισμούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να τις αντικαταστήσετε με άλλες που περιέχουν σαλικυλικό οξύ, που θεωρείται πιο ήπιο συστατικό.

Επιλέξτε την κατάλληλη κρέμα

Εάν το δέρμα σας βρίσκεται σε έξαρση ακμής, εστιάστε σε θεραπείες anti-spot και ήπια καθαριστικά, ενώ εάν εμφανίσετε εξάνθημα ή ξηρότητα, αναζητήστε επουλωτικά, καταπραϋντικά προϊόντα. Εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα χρησιμοποιήστε κρέμες με έλαια και εκχυλίσματα, αντί για ισχυρά ενεργά συστατικά. Εάν εργάζεστε στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που απαιτείται χρήση ιατρικής μάσκας τότε το δέρμα σας μπορεί να υποστεί ιδιαίτερη ζημιά. Ίσως να εμφανίσετε κοψίματα ή εκδορές, ερυθρότητα, μώλωπες (ειδικά κάτω από τα μάτια και γύρω από τη μύτη όπου το δέρμα είναι λεπτότερο) και διάφορους δερματικούς ερεθισμούς. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι απαιραίτητη η χρήση μιας επουλωτικής και αναπλαστικής κρέμας όχι μόνο για αντιμετώπιση, αλλά και για πρόληψη κάθε φορά πριν βάλετε τη μάσκα σας. Για τους μώλωπες προτείνεται η χρήση κρέμας arnica, ενώ για πιο έντονα εξανθήματα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κρέμα υδροκορτιζόνης 1%.

Καθαρίστε το πρόσωπό σας μόλις βγάλετε τη μάσκα σας

Οι πόροι του δέρματος μοιάζουν με «σωλήνες» και κάθε φορά που φοράτε μάσκα, η πίεση αναγκάζει τους «σωλήνες» να αλλάξουν σχήμα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει απόφραξη των πόρων και να οδηγήσει σε έξαρση λιπαρότητας. Συνιστάται η χρήση ενός αντιβακτηριακού καθαριστικού για να απομακρύνετε άμεσα από το πρόσωπό σας ρύπους και να σκοτώσετε τυχόν βακτήρια που προκαλούν ακμή.

 

 

 

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency