Πότε πρέπει να πάρουμε μαγνήσιο;

Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που ο οργανισμός μας έχει ανάγκη επειδή μας βοηθάει σε πολλές και σημαντικές διεργασίες του οργανισμού μας. Πιο συγκεκριμένα, παίζει ρόλο στην καλή υγεία δοντιών και οστών, βοηθά στην παραγωγή ενέργειας, ρυθμίζει τα επίπεδα ασβεστίου, χαλκού, ψευδαργύρου, καλίου, βιταμίνης D, καθώς και άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό μας.

 

Πάμε λοιπόν να δούμε μαζί πότε χρειάζεται να πάρετε μαγνήσιο και που ωφελεί.

  • Μήπως πάσχετε από χρόνιες ημικρανίες; Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που ταλαιπωρούνται από χρόνιες ημικρανίες παρουσιάζουν συχνότερα έλλειψη μαγνησίου σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Παράλληλα, έχει παρατηρηθεί ότι η λήψη συμπληρώματος μαγνησίου οδηγεί σε μείωση της έντασης των συμπτωμάτων της ημικρανίας, καθώς και του πόνου.
  • Μήπως έχετε αρνητική διάθεση; Η έλλειψη μαγνησίου έχει συσχετιστεί με τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης, ενώ η λήψη συμπληρώματος μαγνησίου έχει παρατηρηθεί πως μπορεί να βελτιώσει τα αρνητικά συμπτώματα αυτής της ψυχικής νόσου. Σε κάθε περίπτωση, η καλύτερη επιλογή μας όταν δε νιώθουμε καλά ψυχολογικά είναι να ζητήσουμε βοήθεια από κάποιον που ειδικεύεται στην αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων. Ωστόσο, μπορούμε  να εξετάσουμε και το ενδεχόμενο της ενίσχυσης των επιπέδων μαγνησίου αν αισθανόμαστε αρνητικά φορτισμένοι.
  • Μήπως έχετε συχνά κράμπες; Η μυϊκή κράμπα είναι ένας επώδυνος μυϊκός σπασμός. Ο μυς μας συσπάται απότομα και έντονα, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυνατός πόνος. Μία βασική αιτία που μπορεί να οδηγήσει σε συχνές κράμπες είναι η αφυδάτωση, και κυρίως η έλλειψη μαγνησίου. Έτσι, αν σας πιάνουν συχνά κράμπες, ιδιαίτερα μετά από προπόνηση, αγώνες ή γενικά κούραση και απώλεια υγρών και αλάτων, πρέπει να σκεφτείτε ότι πιθανόν πάσχετε από την έλλειψη αυτού του ιχνοστοιχείου. Αυτό ωστόσο αφορά κυρίως αθλητές και γενικότερα νέους και υγιείς οργανισμούς.
  • Μήπως έχετε χρόνιο πρόβλημα ύπνου; Το μαγνήσιο βοηθά το ενδοκρινικό σύστημα να παράγει σεροτονίνη και μελατονίνη στις σωστές ποσότητες και στις κατάλληλες στιγμές. Οι ορμόνες αυτές είναι υπεύθυνες για να σας βάλουν σε μία χαλαρωτική διάθεση και να σηματοδοτήσουν αντίστοιχα την ώρα για ύπνο. Ενώ το μαγνήσιο δεν προκαλεί απαραιτήτως παραγωγή μελατονίνης, υποστηρίζει ωστόσο τις φυσικές διεργασίες του.
  • Μήπως έχετε δυσκοιλιότητα; Η δυσκοιλιότητα αποτελεί συχνά σημάδι ότι πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη μαγνησίου, καθώς το συγκεκριμένο μέταλλο έχει καθαρτικό αποτέλεσμα όταν λαμβάνεται σε υψηλές δόσεις. Το μέταλλο αυτό βελτιώνει αυτό το πρόβλημα συγκρατώντας περισσότερο νερό στο έντερό σου και βελτιώνοντας τη μυϊκή λειτουργία.

Το μαγνήσιο  λοιπόν έχει πολυάριθμα και ευεργετικά οφέλη για την υγεία μας. Τα οφέλη αυτά μπορούν  να μας ενδυναμώσουν, να μειώσουν την κούραση και το άγχος, να βελτιώσουν τη διάθεσή σας και την ποιότητα της καθημερινότητάς μας. Μπορείτε να το βρείτε σε τροφές που το περιέχουν όπως το κρέας, το συκώτι, τα θαλασσινά, το καστανό ρύζι και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, τα όσπρια, το σπανάκι, το μπρόκολο, τη μπανάνα, τα σύκα, τους χουρμάδες, τα ροδάκινα και τα βερίκοκα, τους ξηρούς καρπούς, το κακάο και τη σοκολάτα, τα μπαχαρικά.

Παρόλο όμως που βρίσκεται σε τροφές  εκτιμάται ότι το 80% των ενηλίκων έχουν έλλειψη στον οργανισμό τους. Δεν είναι παράλογο, αφού η χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων μειώνουν τη δυναμική του εδάφους και την περιεκτικότητά του σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, που σε συνδυασμό με τη θερμική κατεργασία σπόρων και καρπών, τόσο η ποιότητα και η ποσότητα του μαγνησίου σε συγκέντρωση μειώνονται αισθητά.

Εφοδιαστείτε με την ποσότητα μαγνησίου που έχετε ανάγκη μέσα από συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν αυτό το πολύτιμο μέταλλο.

ΒΡΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟ LIVY.GR

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency