Ποιοι παράγοντες εξασθενούν τα οστά;

Η προστασία της υγείας των οστών δεν είναι τόσο δύσκολη υπόθεση, όσο πιθανότατα πιστεύουν αρκετοί.  Η διατροφή, η σωματική άσκηση και ο καθημερινός τρόπος ζωής μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση της οστικής μάζας. Ο ρόλος των οστών είναι πολύ σπουδαίος για το σώμα, καθώς παρέχουν την κατάλληλη δομή και προστατεύουν τα όργανα.

Ενώ είναι πολύ σημαντικό να χτίσουμε υγιή κόκκαλα από την παιδική και εφηβική ηλικία, ωστόσο θα πρέπει να λαμβάνουμε τα σωστά μέτρα για την καλή υγεία των οστών μας καθόλη τη διάρκεια της ζωή μας.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η καλή υγεία των οστών μας;

Οι γυναίκες, σύμφωνα με στατιστικές έρευνες, έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οστεοπόρωση συγκριτικά με τους άντρες. Ωστόσο, κατά τη γήρανση και τα δύο φύλλα χάνουν σταδιακά οστική μάζα και γίνονται πιο επιρρεπή στα κατάγματα.

Κάποιες τροφές και συνήθειες καταστρέφουν σταδιακά τα οστά μας και θα πρέπει να τις αποφεύγουμε.

  • Καθιστική ζωή
  • Αποφυγή του ήλιου
  • Πολύ αλκοόλ
  • Κάπνισμα
  • Φάρμακα
  • Πολύ αλάτι
  • Χαμηλός δείκτης μάζας σώματος

Αφού περιορίσουμε τις παραπάνω συνήθειες καλό θα ήταν να ακολουθήσουμε μια υγιεινή διατροφή, ώστε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, διαφορετικά βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία των οστών, των μυών και των αρθρώσεων.

Το ασβέστιο, η βιταμίνη D και το μαγνήσιο είναι θρεπτικά συστατικά-κλειδιά για την υγεία των οστών. Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο αποτελούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φασόλια σόγιας, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα αμύγδαλα και οι σαρδέλες. Η βιταμίνη D έχει σπουδαίο ρόλο, καθώς είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου. Αν και η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία για τη βιοσύνθεση της βιταμίνης D είναι σημαντική, θα πρέπει να προσλαμβάνεται και μέσω διατροφής. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D είναι το συκώτι, ο κρόκος αυγού και τα λιπαρά ψάρια. Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι οι ξηροί καρποί, μπρόκολο, μπανάνες, βρόμη, τόφου, καλαμπόκι, αρακάς.

Επιπλέον, η πρόσληψη πρωτεΐνης είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η έλλειψή της αυξάνει τον κίνδυνο πτώσεων και δυσκολεύει στη διαδικασία αποκατάστασης σε όσους πάσχουν από κάταγμα. Τα πουλερικά, το άπαχο

κόκκινο κρέας, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά είναι καλές πηγές ζωικών πρωτεϊνών, ενώ στις φυτικές πρωτεΐνες περιλαμβάνονται τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, προϊόντα σόγιας και σπόροι. Τέλος, θα πρέπει να καταναλώνουμε άφθονα φρούτα και λαχανικά, καθώς περιέχουν βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, αλκαλικά άλατα και μέταλλα, καθώς έχουν ιδιαίτερα ευεργετική δράση στην καλή συντήρηση των οστών.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, για την αξιοποίηση του ασβεστίου χρειάζεται επάρκεια βιταμίνης D και μαγνησίου. Στην Platinum Formula Calcium Plus της Power Health συνυπάρχουν και τα τρία αυτά θρεπτικά συστατικά τα οποία απαιτούνται για τη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών, των δοντιών και των αρθρώσεων.  

 

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency