Ποιες είναι οι ευεργετικές ιδιότητες του μήλου;

Έχει το χρώμα του πάθους, θεωρείται φρούτο «αμαρτωλό» αλλά πάνω απ’ όλα η επιστημονική κοινότητα έχει τεκμηριώσει ότι η κατανάλωση των μήλων έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Ένα μήλο έχει μόνο 50-80 θερμίδες, ανάλογα το μέγεθος και την ποικιλία,  ενώ είναι εξαιρετικά πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή, φυτικές ίνες και φυσικά σε βιταμίνες, όπως σύμπλεγμα Β, Α,  Ε, Κ & C.

Ποιες είναι οι ευεργετικές ιδιότητες του μήλου;

  • Βοηθά στη λειτουργία του εντέρου:οι αδιάλυτες φυτικές ίνες που περιέχονται στα μήλα βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και η πηκτίνη της φλούδας τους συμβάλλει στη μείωση της δυσκοιλιότητας
  • Βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης:Οι διαλυτές φυτικές ίνες των μήλων σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες προκαλούν μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και πιο συγκεκριμένα της ‘κακής’ LDL χοληστερόλης. Αυτό αποδίδεται κυρίως στην αυξημένη απέκκριση χολικών αλάτων αλλά και της πηκτίνης που περιέχεται.
  • Μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη: Τα φλαβονοειδή, οι πολυφαινόλες και η πηκτίνη που περιέχονται στα μήλα επηρεάζουν το μεταβολισμό της γλυκόζης και βοηθούν στη διατήρηση των επιθυμητών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
  • Συμβάλλει την υγεία της καρδιάς & του αναπνευστικού συστήματος:τα μήλα περιέχουν κερσετίνη, μία πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, η οποία εμφανίζει προστατευτική ιδιότητα απέναντι στις καρδιαγγειακές παθήσεις και στα αναπνευστικά προβλήματα.
  • Προστατεύει τα κύτταρα:Το μήλο προφυλάσσει από τις κυτταρικές βλάβες (οξειδωτικό στρες) που σχετίζονται με την εκδήλωση διαφόρων ασθενειών και προάγει την κυτταρική υγεία που στη σημερινή εποχή απειλείται από πολλούς παράγοντες.
  • Προσφέρει υγιή και αστραφτερά δόντια: το δάγκωμα και το μάσημα του μήλου, ιδιαίτερα με τη φλούδα του, μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα εξαιρετικό φυσικό στοματικό καθαριστικό που βοηθά στην στοματική υγιεινή και τη λεύκανση των δοντιών.
  • Προσφέρει ενέργεια και ζωντάνια: Για πολλούς το μήλο αποτελεί καθημερινή πρωινή συνήθεια όπως ο καφές. Η αλήθεια είναι ότι δεν περιέχει καφεΐνη αλλά είναι πλούσιο σε φρουκτόζη, ένα φυσικό σάκχαρο, με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που αποτελεί εξαιρετικό ενεργειακό καύσιμο για τον οργανισμό. Γι΄ αυτό όταν αισθάνεται κανείς κουρασμένος ή/και εξαντλημένος, η κατανάλωση μήλων θα τον βοηθήσει να τονωθεί και να επανέλθει πάλι στη φυσιολογική του κατάσταση.
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα:Αν νομίζετε ότι η βιταμίνη C υπάρχει μόνο στα πορτοκάλια, θα σας εκπλήξει η περιεκτικότητα του μήλου σε αυτό το πολύτιμο μικροθρεπτικό συστατικό. Με ένα μήλο την ημέρα θα πάρετε 8.4 mg βιταμίνης C που σημαίνει 14% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Παράλληλα θα επωφεληθείτε από ένα πλήθος συστατικών, γνωστών ως πολυφαινόλες, που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C υποστηρίζουν την άμυνα του οργανισμού και καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες.

Αν ακόμα δεν έχετε πειστεί για τα ευεργετικά οφέλη της κατανάλωσης του μήλου, η υπέροχη γεύση του αρκεί για να σας αλλάξει γνώμη. Στη χώρα μας καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες (πράσινο, κόκκινο, φιρίκι, delicious πιλαφά) ικανές να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το εντάξετε στην καθημερινότητά σας ως απολαυστικό σνακ ή ακόμα και ως κύριο συστατικό σε διάφορα εδέσματα.

 

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency