Ποιες βιταμίνες αγαπά το δέρμα μας;

Μπορεί να έχουμε συνδέσει τις βιταμίνες με την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, ωστόσο πλέον μπορούμε να τις βρούμε και σε διάφορα προϊόντα περιποίησης προσώπου. Από τις πιο σημαντικές βιταμίνες που θρέφουν και αναζωογονούν ορατά την επιδερμίδα είναι οι βιταμίνες D3, E και C οι οποίες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που καθυστερεί τα σημάδια του χρόνου και συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C, η πιο γνωστή όλων των βιταμινών, προσφέρει δύο πολύ σημαντικά οφέλη στο δέρμα: προστατεύει από τις ακτίνες UV και βοηθά στη σύνθεση του κολλαγόνου. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να παραλείψετε τη χρήση του αντηλιακού. Ωστόσο, η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των δερματικών βλαβών από τον ήλιο και να προσθέσει ένα επιπλέον «στρώμα αντηλιακής προστασίας».

Σχετικά με το κολλαγόνο, είναι αυτό που διατηρεί το δέρμα σφριγηλό και νεανικό. Καθώς μεγαλώνουμε, η παραγωγή κολλαγόνου αρχίζει να μειώνεται, με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να χάνει την ελαστικότητά της. Δεδομένου ότι η βιταμίνη C βοηθά στην παραγωγή του, αυτό σημαίνει ότι συμβάλλει στη διατήρηση της σφριγηλότητας της επιδερμίδας.

Όσον αφορά τις διατροφικές σας συνήθειες, μπορείτε να λαμβάνετε βιταμίνη C από όλα τα είδη φρούτων και λαχανικών (εσπεριδοειδή, κεράσια, μούρα, μπρόκολο και φυλλώδη πράσινα λαχανικά). Μπορείτε, επίσης, ενισχυτικά να παίρνετε και κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. Σύμφωνα με έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Otago, η δράση της βιταμίνης C ενισχύεται ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη Ε.

Βιταμίνη Ε

Με παρόμοιες ιδιότητες καταπολέμησης της υπεριώδους ακτινοβολίας με τη βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε είναι ένα αντιοξειδωτικό που επίσης προστατεύει το δέρμα από τις βλάβες που προκαλούνται από την ηλιακή ακτινοβολία και από την πρόωρη γήρανση του δέρματος. Η βιταμίνη Ε μεταφέρεται στο δέρμα μέσω σμήγματος, δηλαδή, η ουσία που συναντάται στους πόρους για να προστατεύσει το δέρμα. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε είναι το αβοκάντο, ο ηλιόσπορος, τα αμύγδαλα, το μάνγκο, τα φουντούκια και ο κουκουναρόσπορος. Μπορείτε να ενισχύσετε την πρόσληψή της και μέσω κάποιου συμπληρώματος διατροφής.

Βιταμίνη D

Σε αντίθεση με άλλες βιταμίνες, εκτός από τη λήψη μέσω διατροφής, λαμβάνουμε τη βιταμίνη D και από την έκθεση του δέρματος στον ήλιο. Ωστόσο, με την έκθεση στον ήλιο ερχόμαστε αντιμέτωποι και με τις βλαβερές επιπτώσεις των ακτίνων UV που μπορεί να προκαλέσουν δερματικές βλάβες και ρυτίδες.

Η βιταμίνη D έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση των παθήσεων του δέρματος, όπως η ακμή, η ροδόχρους ακμή και η ατοπική δερματίτιδα. Σημειώνεται ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D ολοένα και αυξάνεται, επηρεάζοντας αρνητικά πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως.

Δεδομένου ότι η βιταμίνη D είναι σημαντική για την υγεία του δέρματος (και ολόκληρου του οργανισμού), καλό είναι να λαμβάνετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. Επίσης, η λήψη της μπορεί να γίνει και από τρόφιμα όπως ο σολομός, ο κονσερβοποιημένος τόνος και οι σαρδέλες. Ωστόσο, αν δεν είστε λάτρεις των ψαριών, ένα συμπλήρωμα διατροφής είναι σίγουρα η καλύτερη επιλογή σας.

Όπως επιλέγουμε σωστά τις κατάλληλες τροφές για να λαμβάνουμε τις απαραίτητες βιταμίνες για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας, έτσι θα πρέπει να επιλέγουμε και τα κατάλληλα προϊόντα περιποίησης προσώπου που εμπεριέχουν βιταμίνες οι οποίες αποδεδειγμένα έχουν ορατά αποτελέσματα στην επιδερμίδα.

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency