Συμπτώματα, αιτίες και αντιμετώπιση της ξηρής επιδερμίδας

Με τον όρο ξηρό δέρμα εννοούμε το τραχύ και ευαίσθητο δέρμα το οποίο έχει λεπτή υφή και μειωμένη έκκριση σμήγματος, λόγω του μικρού αριθμού των σμηγματογόνων αδένων. Μπορεί να εμφανίσει ευρυαγγείες ή κοκκινίλες, ενώ πολύ συχνά παρουσιάζει αλλεργικές αντιδράσεις. Έχει την τάση να προκαλεί ρυτίδες ακόμη και σε νεαρές ηλικίες, γι’ αυτό και η σωστή περιποίησή του κρίνεται αναγκαία. Προκαλείται από διάφορους παράγοντες, κυρίως όμως από περιβαλλοντικούς, όπως ο ζεστός ή κρύος αέρα, καθώς και από τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας.

Συμπτώματα

Συνήθως, η ξηρότητα της επιδερμίδας αποτελεί μια παροδική δερματική κατάσταση που κάνει την εμφάνισή της κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Τα συμπτώματα του ξηρού δέρματος εξαρτώνται από την ηλικία, τη γενικότερη υγεία του οργανισμού και τον τόπο διαμονής.

Το ξηρό δέρμα είναι πιθανό να προκαλέσει ένα ή και περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Αίσθηση «τραβήγματος» του δέρματος, ειδικά μετά το μπάνιο
  • Το δέρμα γίνεται τραχύ και θαμπό
  • Κνησμός
  • Ελαφρύ έως σοβαρό ξεφλούδισμα
  • Λεπτές γραμμές ή ρυτίδες
  • Ερυθρότητα
  • Βαθιές ρωγμές που μπορεί να αιμορραγούν

Πότε να επισκεφθείτε δερματολόγο

Επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας εάν το δέρμα σας δεν βελτιώνεται, παρά τις δικές σας προσπάθειες με τη χρήση ενυδατικών προϊόντων. Αν, λοιπόν, παρατηρήσετε ερυθρότητα και κνησμό που επηρεάζουν τον ύπνο και την καθημερινότητά σας, έχετε ανοιχτές πληγές ή και δερματικές μολύνσεις λόγω του κνησμού θα πρέπει άμεσα να κλείσετε ένα ιατρικό ραντεβού.

Αιτίες

Το δέρμα τείνει να είναι πιο ξηρό το χειμώνα, όταν οι θερμοκρασίες και τα επίπεδα υγρασίας πέφτουν. Ωστόσο, και οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα. Η κεντρική θέρμανση, οι σόμπες ξύλου και τα τζάκια μειώνουν τα επίπεδα υγρασίας και «στεγνώνουν» το δέρμα σας. Τα ζεστά ντους επιβαρύνουν την κατάσταση, αλλά και κάποια προϊόντα περιποίησης, όπως σαμπουάν που είναι ειδικά σχεδιασμένα για λιπαρά μαλλιά.

Άτομα με δερματικές παθήσεις, όπως ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα) ή ψωρίαση είναι πιο επιρρεπή στην εμφάνιση ξηροδερμίας. Επίσης, μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσετε αυτή τη δερματική πάθηση εάν ηλικιακά είστε 40 ετών και άνω, καθώς ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία. Το κάπνισμα, το στρες και οι κακές διατροφικές συνήθειες λειτουργούν επίσης επιβαρυντικά.

Τι να κάνουμε

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούμε στο πρόσωπό μας τα προϊόντα που προορίζονται για τον καθαρισμό του σώματος, κυρίως σαπούνια τα οποία είναι πολύ σκληρά για την ευαίσθητη επιδερμίδα του προσώπου.

  1. Απαλό καθαριστικό

Η επιλογή ενός ήπιου ενυδατικού καθαριστικού, ιδανικό για ξηρές και ευαίσθητες επιδερμίδες, θα κατευνάσει αισθητά τα συμπτώματα ξηρότητας.

Το καθαριστικό προσώπου Micellar Cleansing Water της Inalia με νερό βασιλικού και εκχυλίσματα από φλαμουριά και χαρούπι αποτελεί μια καινοτόμα και αποτελεσματική σύνθεση. Οι καταπραϋντικές, αντιμικροβιακές και αναζωογονητικές ιδιότητες του βασιλικού που περιέχει το καθαριστικό προσώπου Inalia Micellar Cleansing Water το καθιστούν ιδανικό καθαριστικό για το λιπαρό ή ευαίσθητο δέρμα, ακόμη και για το δέρμα με τάση ακμής. Απαλό, αλλά ταυτόχρονα αποτελεσματικό, το καθαριστικό προσώπου Inalia καθαρίζει σε βάθος την επιδερμίδα από τους ρύπους και απομακρύνει κάθε ίχνος μακιγιάζ χωρίς να τη ξηραίνει. Τα εκχυλίσματα από φλαμουριά και χαρούπι μαζί με την προβιταμίνη Β5 ενυδατώνουν και χαρίζουν μια φυσική αίσθηση φρεσκάδας και λάμψης.

  1. Ενυδατική κρέμα προσώπου

Η εφαρμογή της ενυδατικής κρέμας προσώπου πρωί και βράδυ, όπως και της αντιηλιακής κρέμας, είναι μια απαραίτητη συνήθεια που δεν πρέπει να αμελούμε. Βοηθά την επιδερμίδα να παραμένει ενυδατωμένη και όμορφη, χωρίς ξηρά σημεία και θαμπή όψη.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως η ιδανική ώρα για την αποδοτικότερη εφαρμογή της κρέμας είναι μετά το μπάνιο. Ο λόγος είναι πως απλώνοντας την εκείνη την ώρα, η υγρασία που έχει η επιφάνεια της επιδερμίδας παγιδεύεται στο εσωτερικό της, μειώνοντας την ξηροδερμία και κάνοντας το δέρμα πιο λαμπερό και απαλό.

H αναζωογονητική κρέμα ημέρας Regenerating & Hydrating Day Cream της Inalia είναι ιδανική για όλους τους τύπους δέρματος και προσφέρει άμεση ενυδάτωση στα ξηρά δέρματα. Το σύμπλοκο Rejuvial Vitamins ΤΜ με τις προηγμένες μορφές των βιταμινών D3, E και C μαζί με οσμολύτες και αμινοξέα προσφέρουν ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και ενισχύουν τον επιδερμικό φραγμό. Τα εκχυλίσματα φραγκόσυκου και κίστου ενυδατώνουν, αναζωογονούν και ενισχύουν τη σφριγηλότητα της επιδερμίδας. Mε την αναζωογονητική κρέμα ημέρας Inalia η επιδερμίδα αποκτά μοναδική ενυδάτωση και λάμψη.

  1. Μάσκα προσώπου για ενυδάτωση και θρέψη

Πέρα από τον καθημερινό καθαρισμό και την εφαρμογή μιας ενυδατικής κρέμας, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε μία ή δύο φορές την εβδομάδα να περιποιούμαστε τη ξηρή επιδερμίδα μας με τη χρήση μιας ενυδατικής μάσκας προσώπου.

Δεν ξεχνάμε, βέβαια, να πίνουμε άφθονο νερό, να αποφεύγουμε το αλκοόλ και να συμπεριλάβουμε στη λίστα της διατροφής μας και κάποιες τροφές που ενυδατώνουν τον οργανισμό, ενισχύοντας παράλληλα και την υγεία του, όπως είναι το αβοκάντο, ο σολομός, το ελαιόλαδο, τα αγγούρια, οι ντομάτες, τα ραπανάκια, το μπρόκολο κ.α.

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency