Θηλασμός: Αλήθειες και μύθοι

Ο θηλασμός είναι μια διαδικασία που έχει κυριολεκτικά περάσει από σαράντα κύματα! Άλλοτε ως ανάγκη, άλλοτε ως μόδα και άλλοτε… ντεμοντέ, ο θηλασμός βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ μαμάδων, μπαμπάδων, γιαγιάδων. Όλοι έχουν κάτι να πουν, με αποτέλεσμα οι μανούλες να πελαγοδρομούν ανάμεσα σε μύθους και αλήθειες. Μελετήστε, ενημερωθείτε και θυμηθείτε ότι το η γνώση είναι το κλειδί του επιτυχημένου θηλασμού.

Το μωρό μου θηλάζει συνεχώς, άρα δεν χορταίνει

ΜΥΘΟΣ

Ο μόνος τρόπος να διαπιστώσετε αν το μωρό σας πίνει αρκετό γάλα είναι να καταγράφετε το βάρος του αλλά και τις… πάνες που βρέχει. Με εξαίρεση τις 4 πρώτες μέρες από τη γέννησή του, το μωρό θα πρέπει βρέχει 5-6 πάνες το 24ωρο. Αυτό είναι το πιο σημαντικό δείγμα ότι το μωρό τρέφεται επαρκώς. Επίσης, με βάση τους σχετικούς πίνακες ανάπτυξης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που αφορούν τα θηλάζοντα βρέφη, αν το μωράκι σας αυξάνει το βάρος του κατά 150 γραμμάρια την εβδομάδα, τότε τρέφεται επαρκώς.

Ποτέ μην ξυπνάς ένα μωρό για να θηλάσει

ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΜΥΘΟΣ

Είναι αλήθεια ότι οι θηλάζουσες μανούλες πρέπει να “χορεύουν” στον ρυθμό του μωρού τους. Όμως τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό, είναι σημαντικό το μωράκι να τρώει κάθε τρεις ώρες, μέχρι να προσαρμοστεί η παραγωγή της μαμάς στις ανάγκες του. Να θυμάστε: η γαλουχία βασίζεται στον κανόνα ζήτησης-προσφοράς. Όσο πιο συχνά θηλάζετε, τόσο περισσότερο γάλα παράγεται.

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού πρέπει να τρώω περισσότερο και δεν θα μπορέσω να χάσω βάρος

ΜΥΘΟΣ

H γυναίκα που θηλάζει “καίει” καθημερινά περίπου 500 επιπλέον θερμίδες, τις ίδιες που θα κατανάλωνε με μία ώρα έντονης άσκησης! Αυτό σημαίνει ότι με ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, χωρίς διατροφικές υπερβολές, η θηλάζουσα μανούλα δεν θα αργήσει να χάσει τα κιλά της εγκυμοσύνης.

Ο θηλασμός προστατεύει ενάντια της επιλόχειας κατάθλιψης

ΑΛΗΘΕΙΑ

Μια έρευνα του 2012 που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Psychiatry in Medicine ανέφερε ότι οι μανούλες που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιλόχεια κατάθλιψη τους τέσσερις πρώτους μήνες μετά τη γέννηση του μωρού τους, σε σχέση με εκείνες που δίνουν έτοιμο γάλα.

Ο θηλασμός πονάει

ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ

Ο θηλασμός έχει ως αποτέλεσμα μια ευαισθησία στις θηλές, ειδικά τις πρώτες ημέρες. Αυτή όμως είναι παροδική. Ο έντονος πόνος που συνεχίζεται και μετά το πέρας μιας εβδομάδας από την έναρξη του θηλασμού δεν είναι φυσιολογικός και μάλλον οφείλεται στη λανθασμένη τοποθέτηση του μωρού στο στήθος. Η μαία ή μια σύμβουλος θηλασμού μπορεί να βοηθήσει τη μαμά να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο τοποθετεί το μωρό στο στήθος.

Να θυμάστε ότι ο καλύτερος σύμβουλος είναι ο εαυτός σας. Ακολουθείστε το ένστικτό σας, αλλά και αυτό που νομίζετε που είναι καλύτερο για το μωράκι σας και-κυρίως-για εσάς. Αυτό στο οποίο όλοι συμφωνούν είναι ότι τα μωρά χρειάζονται, περισσότερο από όλα, μια ήρεμη και χαρούμενη μαμά.

 

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency